fredag 22 november 2013

Yoghurtost-kaka




Denna kaka har jag bakat redan två gånger för den var så god! Den är väldigt stor och räcker till ganska många personer. Man kan även byta ut ingredienser lite så att det blir lite variation.

Botten:

100g digestivekex
75g smör (brukar smälta det lite)
75g finhackad mandel

Fyllning:

500g bulgariskyoghurt
200g citronkvarg
1dl socker
400g sylt eller marmelad (beroende på vilken smak man vill ha jag har testat hjortronäppelsylt och appelsinmarmelad, gillade båda)

3 äggvitor

1dl sitronsaft (1-2 citroner)
8 gelatinblad

Man behöver en form med löstagbara kanter. Botteningredienserna ska blandas och sedan tryckas tätt på bottnet. Sätt i frysen/kylskåpet och vänta på andra delen.
Yoghurten, kvargen, sockret och sylten/marmeladen ska blandas ihop.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa äggvitorna pösiga.
Koka de mjuka gelatinbladen i sitronsaften.
Blanda in med resten först gelatinet och sen äggvitorna.
Häll i formen och låt hårdna i frys/kylskåp.


Inga kommentarer: